Szabó B Csilla blogja

Tiramisu

Tiramisu

Sokan és sokféleképpen készítik, Rummal, borral, konyakkal is. Egyszerű desszert, zseniális kompozíció! Annyi a titka, hogy jó alapanyagokat jó arányban használjunk, és akkor megtapasztalhatjuk, milyen csodás az ízek harmóniája.

Az eredeti recept a krémben nyers tojást ír. Ezt én vaníliapudinggal váltottam ki, mert kissé idegenkedek a nyers tojástól, így nyáron meg pláne.

HOZZÁVALÓK:

 • 500 g Mascarpone
 • 200 ml habtejszín
 • 50 + 50 g kristálycukor
 • 1 csomag vaníliás pudingpor
 • 400ml tej
 • kb. 200 g (22-24 db.) hosszúkás babapiskóta
 • 400 ml erős, aromás feketekávé
 • 70 ml rum
 • cukrozatlan kakaópor – a tetejére

ELKÉSZÍTÉSE:

 1. A tejből (50 g) cukor hozzáadásával megfőzzük a pudingot, hűlni hagyjuk.
 2. Elkészítjük a 4 deci feketekávét, és hozzáadjuk a rumot, ezt is hűlni hagyjuk.
 3. Egy nagyobb keverőtálba összeöntjük a mascarponét, a habtejszínt és a további 50 g cukrot, és kézi mixerrel felverjük. Pár perc elteltével egy szép, sűrű masszát kapunk.
 4. Ha kihűlt a puding, összekeverjük a mascarponés masszával. Bátran, kézi mixerrel, magas fokozaton. A cél az, hogy szép, csomómentes legyen.
 5. Kiválasztunk egy csinos tálat: lehet az szögletes vagy akár kerek is. Ebbe fogjuk rétegezni a piskótákat és a masszát.
 6. A piskótákat egyesével 1-2 másodpercre a rumos kávéfürdőbe mártjuk, és a tál aljára rendezzük őket – egy rétegben. Fontos, hogy megfelelően ázzanak át, de ne tocsogjanak a kávétól. Ha csak egy kicsit mártjuk meg őket, nem puhulnak meg, és ez nem előnyös a mi desszertünknek.
 7. A kávétól puhult, illatozó piskótasorra ráhalmozunk egy adag mascarponés masszát, úgy kb. 2-3 centiméternyit.
 8. Ezt ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalók.
 9. Úgy sáfárkodjunk a masszával, hogy az kerüljön befejezésül a tetejére. Én ezt a felső réteget habzsák segítségével varázsolom fel, kis halmocskákat, félgömböket írok, rajzolok – ahogy a képen is látszik-, mert így sokkal mutatósabb.
 10. Ha készen vagyunk a műalkotásunkkal, tegyük őt gyorsan hűtőbe 2-3 órára.
 11. Tálalás előtt kis szita segítségével hintsük meg cukrozatlan kakaóporral.

Nagyon csinos és finom is! A kávétól karakteresen kesernyés, rumtól illatozó piskóták belesimulnak a fehér, mascarponés-tejszínes-vaníliás krém lágyságába.

Poharas desszertnek is kiváló. Elkészítjük az adagokat a fentiekhez hasonló módon, és nem kell szeletelgetni.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *