Szabó B Csilla blogja

Sütőtökös rizottó illatos rozéval, parmezánnal és pirított diódarabkákkal

Sütőtökös rizottó illatos rozéval, parmezánnal és pirított diódarabkákkal

Sütőtökös rizottó illatos rozéval, parmezánnal és pirított diódarabkákkal

Végre sikerült vennem igazi, hamisítatlan rizottó rizst! És hirtelen az az ötletem támadt – így sütőtökszezonban-, hogy mi lenne, ha sütőtökös rizottót készítenék belőle. Ezért aztán gyorsan vettem egy szépséges vajtököt. Alig vártam, hogy hazaérjek, mert már kopogott a szemem az éhségtől…és még el is kellett készítenem ezt a finomságot.  Azt szokták tanácsolni, hogy éhesen ne menjen az ember lánya bevásárolni, mert sok fölösleges dolgot vesz meg. Nálam ez úgy működik, hogy én ihletet kapok, ahogy éhes gyomorral nézelődöm a bolt polcai közt tekeregve. És rengeteg ötletem támad, és mindent egyszerre el akarok készíteni. Akkor most jöjjön ez a rizottós – finom ötlet volt. Nem bírunk betelni vele. Még jó, hogy rendesen bespájzoltam rizottórizsből.

HOZZÁVALÓK:

 • 300-400g rizottó rizs – szép, nagy, gömbölyű szemű; ha nincs rizottórizs, akkor az egyszerű gömbölyű szemű is megteszi
 • 1 fej vöröshagyma apróra kockázva
 • 600-800 ml forró húsalaplé vagy zöldségalaplé vagy jobb híján sós vagy ételízesítős víz – de forró legyen ám
 • 150 ml jóféle rozébor
 • 200g sütőtők – sütve, pürésítve
 • 200g apróra kockázott vagy reszelt sütőtök – nyersen
 • ¼ MK őrölt szegfűbors
 • ¼ MK őrölt feketebors
 • ujjnyi szelet vaj
 • 3 EK olaj

a tetejére:

 • reszelt parmezán
 • pirított dió

ELKÉSZÍTÉSE:

 1. Első lépésben megsütjük a sütőtököt: cikkekre, karikákra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és kb. 180 fokra előmelegített sütőbe küldjük. Ha megsült, kb. 200 grammnyit botmixerrel pépesítünk.
 2. A 200 grammnyi, nyers tököt is apró kockákra vágjuk.
 3. A húsalaplevet felforrósítjuk.
 4. Egy széles, magasabb falú serpenyőben olajat hevítünk, és megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát, majd rászórjuk a rizst, és kevergetjük, amíg kissé üvegessé válik.
 5. Ekkor nyakon öntjük a rozéval, és hagyjuk, hogy a gőzök felcsapjanak. Nagyon finomak ezek a rozégőzök, ahogy a pirult hagymás rizs illatával keverednek.
 6. Ezek után egy kis türelemjáték következik: a forró húsalaplevet merőkanalanként adagoljuk a rizshez: merünk rá egy-két bő evőkanálnyit, majd kevergetjük, amíg a rizs el nem issza.
 7. Ezen a ponton a masszába küldjük az apróra vágott, nyers sütőtököt.
 8. Megint öntünk rá egy evőkanálnyit, megint kevergetünk… és ezt addig ismételjük, amíg a rizs majdnem puha lesz. Az igazi olasz rizottó rizsszemei enyhén keménykések belül, viszont kívülről krémes bevonatúak és puhácskák.
 9.  Most hozzáadjuk a pépesített sütőtököt, elkeverjük, és befejezésül hozzákeverünk egy darabka vajat, amely nem csak a krémes állagán javít, hanem selymessé teszi.
 10. A gőzölgő, illatos, krémes rizottót csinos tányérba szedjük, és gazdagon meghintjük reszelt parmezánnal. Csepegtethetünk rá pár csepp olajat: dióolajat vagy tökmagolajat, s megkoronázhatjuk pirított dióbéldarabokkal, hogy legyen rajta valami roppanós is. S mehet rá még pici morzsolt, friss kakukkfű.

És ne feledkezzünk meg egy kis pohár rozé borról sem! Egészségünkre!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *