Szabó B Csilla blogja

Vargabéles

Vargabéles

Béles

Igen, igen, ki ne ismerné a bélest!? A rétes unokatestvére, vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy a rétesfélék családjába tartozik. Ez a töltelékkel bélelt tészta a parasztkonyha régi ünnepi süteménye volt. Csak az érdekesség kedvéért írom, hogy a hagyományos megformálás módja szerint a tésztát négyszögletesre kell nyújtani, és ennek a közepére kerül a töltelék, majd a tészta négy sarkát középre fölhajtják. Régen tepsi nélkül, a kemence fenekén, esetleg káposztalevélre fektetve sütötték. Sajnos, nekem még nem volt szerencsém ezt kemencében készíteni, de el fog jönni annak is az ideje. A tölteléke változatos: van kásás, túrós, mákos, káposztás, tökös, répás, krumplis, almás, szilvalekváros béles. Akik nem nagyon kedvelik az édeset, nincs gond, mert azoknak van a sós, borsos változat …

Mi édesen szeretjük! Túró, vaníliacukor, finommetélttel leveles vagy rétestésztában…és úgy gondoltam, kell még valami kis fanyar csalafintaság hozzá…Ezúttal a lekvár jutott eszembe meg a fehér rum.

Vargabéles fehér rumos lekvárral

HOZZÁVALÓK:

20 csinos kockához/szelethez

 • 200 g finommetélt
 • 3 tojás
 • 200 g (por)cukor
 • 150 g vaj
 • 1 citrom héja
 • 500g tehéntúró
 • 200 ml tejföl
 • 40g mazsola vagy tetszés szerinti aszalt gyümölcs
 • 1 csomag vaníliacukor
 • 400-500g leveles tészta vagy 1csomag= 6-8 db  réteslap

ELKÉSZÍTÉSE:

 1. Első lépésben a finommetéltet sós vízben félpuhára főzzük, majd leöntjük róla a forró vizet, leöblítjük hideg vízzel, hogy még véletlenül se puhuljanak tovább.
 2.  A tojásokat a puha vajjal és a cukorral elkeverjük.
 3.  A túrót sózzuk, összedolgozzuk a tejföllel és a citrom reszelt héjával.
 4.  Ezután a túrós és a tojásos masszát összekeverjük. Kóstoljuk meg, hogy elég ízletes-e. Ha kell, sózzuk.  Ha nincs benne kellő mennyiségű só, akkor nagyon íztelen marad ez a finomság. De vigyázzunk azért, nehogy elsózzuk!
 5. A finommetéltet a túrós-tojásos masszába belekeverjük. 
 6. Egy kb. 25×35-ös tepsit leheletnyi finoman kivajazunk, és kibéleljük 3-4 egymást fedő, vékonyka réteslappal, lehetőleg úgy, hogy a tepsi oldalait is fedje.
 7. Ebbe belekanalazzuk a masszánkat, elegyengetjük, és betakarjuk 3-4 réteslappal, melyek közé olvasztott vajat is csepegtethetünk.   És az egész kompozíció tetejére is csepegtessünk az olvasztott vajból.
 8.  Kész is, mehet a 170 fokra előmelegített sütőbe kb. 40-50 percre.

Ezalatt az idő alatt nagyon finom illatok szállnak a konyha és az egész lakás levegőjében: a túró és a vanília elegáns illata  keveredik a piruló rétestészta jellegzetes aromájával. Hmmm! Nagyon finom. Alig várjuk, hogy elkészüljön! Ugye? Tudom, hogy türelem kell hozzá, de ha megsült, várjunk egy kicsit, míg kihűl. Kínálhatjuk friss gyümölccsel is, és most egy kis lekvárral tálaltam, amit fehér rummal babonáztam meg. Mit mondjak? Lélekmelengető és ütős volt!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *