Szabó B Csilla blogja

Túrógombóc másképpen

Túrógombóc másképpen

Szeretem a változatosságot, és ettől vezérelve keresgéltem valami más, egyszerűen elkészíthető túrógombóc receptet. És aki keres, az talál! Ez kérem, teljesen eltér a hagyományos elkészítési módtól, ugyanis ezt nem kell kifőzni. Ennélfogva nagyon gyorsan elkészül, mindössze 20 perc alatt!

Ha friss gyümölcsöt szeretnénk a közepébe rejteni, akkor csak tessék! A gyümölcs friss marad, nem esik össze.  Ha mégsincs kéznél friss gyümölcs, készíthetünk fahéjjal fűszerezett szószt fagyasztott gyümölcsökből, de lekvárral is kiváló vagy vaníliasodóval is kínálhatjuk. Ja és ne feledkezzünk meg a darált mákról vagy a pirított manduláról sem, mellyel megszórjuk, de érdekes ízhatást érhetünk el, ha a kedvenc kekszünket daráljuk le, és szórjuk a tetejére.  Amint látjuk, ez a szerény és egyszerű túrógombóc méltó gardedám, bármiről legyen is szó. Lehet tél vagy nyár, friss gyümölcs vagy lekvár, sodó, dió, mandula, mindig helytáll, és milyen finoman!


HOZZÁVALÓK:

kb. 30 gombóc lesz ebből a mennyiségből

•             200 g búzadara

•             500 ml tej

•             500 g tehéntúró

•             1MK só

•             2-3 EK vaníliacukor/ 4-5 EK vaníliás eritritol – vagy több is lehet- ízlés dolga

•             1 TK reszelt citromhéj

•             kb. 100 g pirított, őrölt mandula, vagy fűszeres kekszmorzsa, vagy darált mák a gombócok bevonására, megszórására

ERDEIGYÜMÖLCS – SZÓSZ

•             100-120g fagyasztott erdei gyümölcs

•             80 – 100 ml portói likőrbor vagy édes pezsgő vagy vörösbor, de használhatunk vizet is

•             1-2 EK méz/ eritritol – ízlés szerint

•             1-2 csipetnyi őrölt fahéj

•             1-2 csipetnyi őrölt szegfűszeg

A TÚRÓGOMBÓC ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A tejben elkeverjük a cukrot/eritritolt és a darát, és nemes egyszerűséggel darakását készítünk belőlük. Hagyjuk langyosra vagy teljesen kihűlni.
  2. Ezalatt az idő alatt – amíg hűl a masszánk- megtörjük a túrót,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és megsózzuk, csak mértékkel ugyan, de ez fontos, hogy ne legyen a gombóc íztelen.
  3. Ha a darakása megfelelő hőmérsékletű, összedolgozzuk vele a túrót.
  4. Nedves kézzel gombócokat formálunk, s ha kedvünk tartja, belsejükbe finom kicsi aszalt gyümölcsöt – mondjuk szilvát vagy vörös áfonyát – teszünk, meghempergetjük őket a mandulában, és készen is vagyunk!

A  FŰSZERES ERDEIGYÜMÖLCS-SZÓSZ:

  1. Egy csinos serpenyőbe beleszórjuk a fagyos erdei gyümölcsbogyókat: áfonyát, ribizlit, nicsak, még málna is akad…
  2. Nyakon öntjük őket a portóival, borral vagy a pezsgővel, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket, óvatosan elkeverjük, és alacsony hőmérsékleten gyöngyöztetjük, hogy kicsit sűrűsödjön.

A gombócok nem túl édesek, viszont a szósz egy igazi ízrobbanás!

Ha a gőzölgő, fűszeres, édes-savanykás, bordó szósszal leöntjük a fehér gombóckákat, szinte életre kelnek! Így szép az élet! 😉Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *