Szabó B Csilla blogja

Tejszín, habcsók és eper avagy az „Eton Mess”

Tejszín, habcsók és eper avagy az „Eton Mess”

Bárhol, ahol megterem az eper, tejelnek a tehenek és habcsók sül, egy finom desszert készülhet ezekből a hozzávalókból. Ám van egy kis történet, miszerint Angolhonban egy szép napon, úgy kb. a 19. század végén valahogy júniustájt a híres-nevezetes Eton magániskola krikett bajnoksága zajlott, és eljött a desszert ideje. A desszert talán egy Pavlova torta lehetett volna, ha nem történik egy kis konyhai malőr, és a gyönyörű habcsóktorta tejszínhabbal és friss eperrel a tetején nem borult volna a földre… A cukrászok mentették a menthetőt, és poharakba tették az összekuszálódott hozzávalókat. Hát ebből lett az „Eton mess”, az etoni kuszaság.

Malőr ide vagy oda, a tejszínhab, habcsók és friss eper kitűnő kombináció!  Elő a poharakkal!

HOZZÁVALÓK:

  • 500 g eper
  • 400 ml habtejszín
  • 2 EK porcukor

a habcsókhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 120 g kristálycukor
  • csipetnyi só

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Először a habcsókot készítsük el!  A tojások fehérjét egy csipetnyi só hozzáadásával kezdjük el habbá verni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, és le se állítsuk a habverőt, amíg kemény habot nem kapunk!
  2. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, és kanálnyi halmocskákat rendezzünk rá, majd küldjük őket kb.150 fokos sütőbe sülni, száradni kb. 75 percre. Ezt a lépést akár az előző nap is megtehetjük.
  3. Az epreket tisztítsuk meg, vágjuk le a levélkéiket, és felezzük meg. 1/3-nyi epret villával nyomkodjunk össze, és adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyi porcukrot, ebből lesz a szósz.
  4. A habtejszínből verjünk habot!

Ha a habcsókok kihűltek, és a többi hozzávalót is előkészítettük, jöhet a keverés és a tálalás: a habcsókokat kicsit roppantsuk össze, lazán keverjük el az eperrel és a tejszínnel, majd adagoljuk poharakba, és a tetejükre kanalazzunk az eperszószból, és egy rövid időre tegyük hűtőbe!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *