Szabó B Csilla blogja

Ripsz ropsz sokmagvas kétszersült

Ripsz ropsz sokmagvas kétszersült

Egy családi recept, melyet mindig kizárólag csak karácsonyra készítek. Lassan elérkezik tehát az ideje, hogy megsüssem, mert nagyon szeretjük a finoman ropogó pirított magvacskákat, s még egészséges is ez az édesség.

HOZZÁVALÓK:

 • 4 tojásfehérje
 • 120 g simaliszt (búza) vagy 120 g tönkölybúzaliszt
 • 120 g cukor vagy 150 g eritrit
 • csipetnyi só
 • 300 g olajos magvakból, pl.: 100g dió+100g mandula+ 100 g mogyoró (Legutóbb ötfélét tettem bele, a fentiekhez jött még pisztácia és kesut is. ) – Ezeket a magvakat kedvünk szerint variálhatjuk, de egy adaghoz 300 g elég.

ELKÉSZÍTÉSE:

Mivel kétszersültről van szó. Tényleg kétszer kell süti ezt a finomságot. Nem bonyolult az elkészítése, csak okos időbeosztást igényel.

 1. Először is a tojások fehérjét a cukorral/eritrittel és a csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk kanalanként a lisztet.
 2. Ebbe a masszába belekeverjük a magvakat. Nem kell megijedni attól, hogy a massza összeesik. Nincs jelentősége…
 3. Sütőpapírral bélelt őzgerincformába öntjük, és 150 fokosra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
 4. Ha megsült, még forrón, sütőpapírostul alufóliába csomagoljuk, és még konyharuhába bugyoláljuk, hogy a gőz jól átjárja,és ezáltal felpuhítsa a magvakat. Ezt a csomagot legalább 12 óráig állni hagyjuk.
 5. Ha letelt a pihentetés ideje, kicsomagoljuk a „tömböt”, és egyformán vékony, 2-3 mm-es szeletekre vágjuk. A szép, vékony szeletek sikerének a titka a borotvaéles kés.
 6. A vékony, törékeny szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és pár percre 150 fokos sütőbe küldjük barnulásig: másodszor sütjük. Ügyeljünk, hogy a szeletek nehogy megégjenek.

Sokáig eláll(na), ha adnánk neki erre esélyt, de nálunk elég gyorsan elfogy.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *