Szabó B Csilla blogja

Pulled Pork, az amerikaiak híres, omlós,tépett húsa

Pulled Pork, az amerikaiak híres, omlós,tépett húsa

Fantasztikusan puhára sült húsról van ám itt szó, amit egészben, jól fűszerezve teszünk a sütőbe, s ott is felejtünk 4-5 órára… Igen, most látom a tágra nyílt szemeket! De ijedtségre semmi ok! A jó hír az, hogy miután betoltuk a sütőbe, ő ott nagyon jól elvan akár 5 órán keresztül is. S ha ezután kivesszük, olyan megadóan viselkedik, hogy két villa segítségével apró falatjaira, omlós, illatos rostjaira hullik, s így kerül a tányérunkra a köret mellé, amely a friss, roppanós salátától a nyers, párolt vagy grill zöldségeken keresztül  a ropogós, sült krumpliról sem megfeledkezve  a  puha szendvicsekig, zsemlékig bármi lehet.  Isteni, és igazán változatosan tálalhatjuk! Ugye, teljesen érthető, hogy világszerte nagy népszerűségnek örvend ez a finom, omlós, puha, fűszeres hús. Miért ne készítenénk el mi is?!

Íme, ahogy én készítem:

HOZZÁVALÓK:

 • 1,5 -2 kg tarja
 • 1 EK só
 • 1 EK Vegeta
 • 1-2 TK fokhagymapor
 • 2-3 EK őrölt kömény
 • 1-2EK füstölt, őrölt paprika (ha nincs füstölt, lehet hagyományos őrölt paprika)
 • 1-2 MK őrölt bors
 • 1 fej fokhagyma keresztben kettévágva
 • 2 fej vöröshagyma kettévágva
 • 1-2 alma félbe vágva

ELKÉSZÍTÉSE:

Nem kell megijedni a sütés hosszadalmasnak tűnő idejétől, a hús nagyon jól elvan a sütőben, nem kell vele sokat foglalkozni. Ezalatt az idő alatt olyan finomra puhul, hogy  villával is szálaira tudjuk szedni, ha alarjuk.

 1. A húst kb. 2-3 órára hideg vízbe (hűtőbe téve) áztatjuk. Lehet éjjelre is. Minél többet ázik, annál jobb.
 2. Miután kiáztattuk, leitatjuk róla a vizet, s olyan lábosba tesszük, ami lefedhető, s ami a sütőbe tehető (lehetőleg ne legyen műanyagból a fogantyúja, mert az nem bírja a magas hőfokot).
 3. A húst beletesszük a lábosba, megszórjuk a fűszerekkel, és alaposan beledörzsöljük azokat úgy, hogy mindenhova jusson belőlük, ne maradjon egy darabka sem fűszer nélkül! Ezután körberakjuk a hagymával, fokhagymával, almával és letakarjuk.
 4. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd fél óra elteltével a hőfokozatot  100-110 fokra visszavesszük, és hagyjuk még kb. 4-5 órát lassan süldögélni.

Amint már említettem, sokféle körettel jól muzsikál. Tálaláskor mindenképpen locsoljuk meg a saját szaftjával is. Amerikában tipikus körete a BBQ-szósz, a paradicsomos bab, továbbá a mustáros krumplisaláta és a coleslaw (majonézes káposztasaláta).Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *