Szabó B Csilla blogja

Nutellás sajttorta

Nutellás sajttorta

Egy recept is alakul, változik. Javítgatom, tökéletesítgetem, alakítom saját ízlésem szerint… mert mi is változunk.

  Ilyen ez a Nutellás sajttorta is, amely már betöltötte létezésének 6. évét. 2 éve készítettem utoljára, de az elmúlt napokban leporoltam, barátkoztam vele, mert egy kedves kislegény szülinapi tortájához kerestem ötletket. 

Szóval így jött létre a mostani, újított verzió, melynek- megmondom őszintén- jót tett a néhány újítás. 

Ezúttal is, mint korábban, a gazdagon mogyorós ízű Nutella és a krémesen simogató Mascarpone csábításának engedtem, övék a főszerep. Az alap az klasszikus kekszes-vajas, pirított mogyoróval és -kakaóporral tuningolva. Ez az alap nem túl édes, pont azért, mert a Nutella az, s a tetejére egy szép tükörglazúr réteg jön… na meg aztán lehet pirított mogyoró.

Egyszerűen elkészíthető, sütés nélküli ez is. Néhány óra pihentetés a hűtőben és kész is.

HOZZÁVALÓK:

24 cm átmérőjű tortához

Az alaphoz:

•             150 g háztartási keksz

•             30 g pirított törökmogyoró

•             7-10 g cukrozatlan kakaópor

•             100 g olvasztott vaj

A javához:

•             250 g Mascarpone

•             250 g krémtúró

•             150 g Nutella

•             100 ml zsíros tejszín

•             7 g zselatinlap

A tetejére – tükörglazúr

•             50 ml víz

•             55 ml zsíros tejszín

•             60 g kristálycukor

•             25 g cukrozatlan kakaópor

•             4 g zselatinlap

Feltét, dísz:

•             pirított mogyorószemek – egészben vagy durvára őrölve

ELKÉSZÍTÉSE:

1.           A kekszet a pirított mogyoróval aprítógépben morzsásítjuk, hozzáadjuk a cukrozatlan kakaóport, és összedolgozzuk az olvasztott vajjal, majd egy 24 cm-es átmérőjű, csatos tortaforma aljára rendezzük, kanállal lepréseljük, hogy a tortaforma aljához simuljon, és a hűtőbe tesszük dermedni.

2.           Ezután a krémtúrót, a Mascarponet és a Nutellát alaposan elkeverjük.

3.           A 7 grammnyi zselatinlapot 3-4 percre langyos vízbe beáztatjuk, amitől szépen felpuhul. Ezalatt felmelegítjük a tejszínt, kb. 50 fokosra. Ha a tejszín elég, de nem túl meleg, elkeverjük benne a vízből kivett, lecsepegtetett, felpuhult zselatinlapokat, s addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódnak. Ezt a zselatinos- tejszínes keveréket hozzáadjuk a Nutellás- Mascarpones krémkeverékünkhöz, és gyorsan, ügyesen, lazán úgy elvegyítjük benne, hogy az minden atomjához eljusson, hogy a krémet megfelelő állagúra varázsolja. Botmixerrel jól átdolgozzuk a keveréket. Ha megtörtént az alapos kavarás, akkor ideje előkapnunk a hűtőből az időközben megdermedt kekszes-vajas alapunkat, és ripsz-ropsz töltsük fel a formát a selymes- folyós krémünkkel, és küldjük őket vissza a hüssbe.

4.           Kb. 2 óra elteltével a torta behűlt és megdermedt, ezért nekiláthatunk a tükörglazúrnak. Első lépésben kimérjük a hozzávalókat, majd egy edénybe tesszük, s addig hevítjük, míg minden felolvad és elkeveredik. Nem feltétlenül kell, hogy forrjon. Ha ez megtörtént, hűlni hagyjuk. Ezalatt   langyos vízbe beáztatjuk a 4 grammnyi zselatinlapot. Ha a kakaós keverék 50 fokra lehűlt, hozzáadjuk a puha zselatinlapokat, és felolvadásig kevergetjük, s egy finom szemű szitán átszűrjük, hogy a makacs, feloldódni nem akaró, pici zselatindarabkák és kakaóporrögöcskék fennakadjanak, s tényleg tükörsima lehessen a glazúr.

5.           Ha a glazúralap elérte a 29 fokot, elővesszük a hűtőből a tortát, majd a tetejére önjük, s visszatesszük a hűtőbe további egy-két órára. A glazúr a torta hideg felszínével érintkezve azonnal kötni kezd, viszont kell még egy kis idő, hogy teljes fényében pompázhasson.

6.           Ha megdermedtek a rétegek, óvatosan kiszabadítjuk a tortaforma csatos részének öleléséből, s jöhet a díszítés, melyre mi sem alkalmasabb, mint az illatosra pirult mogyorószemek, melyeket vagy egészben, vagy durvára őrölve varázsolunk fel a torta tetejére.

Imádom!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *