Szabó B Csilla blogja

Mont Blanc – egy elegáns, gesztenyés desszert

Mont Blanc – egy elegáns, gesztenyés desszert

Egy téli desszertvarázslat, melyet a franciák leleményességének köszönhetünk. A Mont Blanc-ot kívánták megalkotni egy sütemény formájában. S hogy mi is ez? Egy omlós pitetészta -kosárka, melybe belesimul egy lágy, gyengéden édes, mascarpones-tejszínes massza, s az egészet megkoronázza egy csinos, rumtól illatozó gesztenyepüré réteg. Isteni sütemény, amely méltó ínyencsége és dísze lehet a karácsonyi asztalnak is.

HOZZÁVALÓK:

12 darabhoz

a kosárkákhoz:

 • 180 g rétesliszt
 • 60 g porcukor
 • csipetnyi só
 • 120 g vaj
 • pár csepp hidegvíz

a fehér réteghez:

 • 220 g mascarpone
 • 110 ml zsíros tejszín
 • 2-3 EK porcukor

a gesztenyeréteghez:

 • 400 g gesztenyepüré
 • 1-2 gyűszűnyi rum

ELKÉSZÍTÉSE:

 1. Elsőként készítsük el a kosárkákat. A lisztet, cukrot és a pici sót vegyítsük jól el, majd ehhez reszeljük hozzá a hideg vajat, morzsoljuk össze, gyorsan gyúrjuk össze, s hogy jobban összekapaszkodjon a vaj a száraz hozzávalókkal, óvatosan csepegtessünk hozzá vizet. Ne sokat, épp csak annyit, hogy egy szép cipócskává álljon össze a tészta. Osszuk 12 részre! Sodorjunk belőlük kb. 3-4 mm átmérőjű korongokat, majd 12 kosárkaformát (kb. 6-7 cm átmérőjűt) béleljünk ki ezekkel a tésztakorongokkal. Küldjük őket fél órára hűtőbe, s ha már megdermedtek, küldjük őket 170-180 fokra előmelegített sütőbe úgy 8-10 percre. Ezalatt szépen megsülnek. A tésztakosárkákat hagyjuk hűlni.
 2. Közben elkészítjük a tejszínes- mascarpones masszát. A hozzávalókat egy magas falú edénybe tesszük, s kézi vagy inkább gépi habverő segítségével egy kemény masszává varázsoljuk. Habzsákba töltjük.
 3. A szobahőmérsékletű gesztenyepürét elkeverjük a rummal, s szintén habzsákba töltjük.
 4. Összeállítjuk a desszertet: a kosárkákba – melyeket kivettünk a sütőformákból – körkörös mozdulattal egy kis dombot kanyarítunk, melyet bevonunk – szintén körkörös vagy pöttyöző mozdulatokkal- a rumos gesztenyemasszával.
 5. A kis mesterműveket hűtőbe tesszük pihenni, hűlni, hogy feszesebb, büszkébb tartást kapjanak, s nem mellesleg pár óra alatt az ízek csodálatosan összeérnek.

Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral, esetleg a csúcsra felültethetünk egy szem piros bogyós gyümölcsöt, vagy egy kis csalafinta darab csokoládét, esetleg karamellizált cukorból készíthetünk cukorszálakat, melyek szintén nagyon dekoratívak lehetnek.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *