Szabó B Csilla blogja

Majdnem Rossini bélszín… de mégsem, sőt, egyáltalán nem

Majdnem Rossini bélszín… de mégsem, sőt, egyáltalán nem

A bélszín egy nagyon nemes húsrész. Puccos helyen, borsos áron, sült libamájjal koronázva, háromszor passzírozott, selymes, gazdagon vajas krumplipürével, vörösboros mártással tálalva igazi ínyenc fogás. Ez tulajdonképpen a Rossini bélszín, melyet a híres zeneszerzőről neveztek el, aki nem csupán zenei ínyenc volt, hanem szerette a finom ételeket, igazi gourmet volt.

Nos nekem ezzel a fogással 2 ügyem van: nem szeretem a libamájat… és a vérző bélszínt sem. Ezért hát úgy döntöttem, hogy csinálok formára valami hasonlót, ízre pedig valami pompásan ízleteset. Így született ez a fogás, melyet kétségkívül a Rossini bélszín ihletett.

HOZZÁVALÓK:

 • 500 g darált marhahús
 • 200 g csiperke
 • 1 nagy fej hagyma
 • 1 kifli
 • 1 egész tojás
 • 100 g reszelt parmezán
 • 1 EK magos mustár, vagy bármilyen, ami éppen kéznél van
 • 2 ág friss vagy 1 TK szárított kakukkfű
 • 8 szelet bacon szalonna
 • só, bors – ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉSE:

 1. A hagymát és a gombát apró kockákra vágjuk, majd lepirítjuk egy kis zsiradékon.
 2. A kiflit aprítógépben morzsásítjuk.
 3. Egy nagy tálban elkeverjük, majd összedolgozzuk a hozzávalókat.
 4. Az így kapott húsmasszát 8 egyenlő részre osztjuk, melyekből húshengerkéket formázunk. Mindegyiket gondosan körbetekerjük egy-egy szelet húsos bacon szalonnával, hogy ezáltal egy kis köpenyt kapjanak. A szalonnaköpenykéket rögzítjük, megtűzzük fogpiszkálóval, vagy egy vékony zsineggel, cérnával körbetekerve is meg tudjuk oldani ezt, hogy sülés közben nehogy leváljanak.
 5. Egy teflonos bevonatú serpenyőben pici olajat hevítünk, s ebbe talppal lefelé beleállítjuk a húshengerkéket, s kb. 2-3 percig sütjük őket, majd megfordítjuk, s a tetejükre is hasonlóképpen kérget sütünk. Mielőtt lejárna a 3 perc, a serpenyőbe egy félcentis vajszeletet, és 2-3 gerezd, héjában kissé megroppantott fokhagymagerezdet küldünk, s hagyjuk, hogy a hő tegye a dolgát. A felolvadt, fokhagymás vajjal kicsit meglocsolgatjuk a húshengereket, s 170 fokra előmelegített sütőbe küldjük kb. 15-20 percre, hogy készre süljenek. Ha a serpenyőnek nem hőálló a nyele, akkor egy tepsibe rendezzük a húshengereket, s abban küldjük őket a sütőbe.
 6. Ha elkészültek, kicsit állni, hűlni hagyjuk őket, majd selymes krumplipürével, vagy bármilyen tetszés szerinti körettel kínálhatjuk.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *