Szabó B Csilla blogja

Liege-i gofri … vagy waffle

Liege-i gofri … vagy waffle

Azt tudtátok, hogy a belga palacsintának alapvetően két változata van? Én nemrég jöttem erre rá, amikor Brüsszelben csavarogtunk. Egymás hegyén-hátán vannak ott a gofri… vagyis a waffle sütödék, csak a vaj és vaníliaillatot kell kiszimatolni, és követni. Van, ahol az egész utcát belengi ez az illat, aztán átvált sült krumpli illatra. És amúgy az sem olyan ám, mint itt nálunk. Nem az az átható, nehéz olajszag, hanem van benne valami kis pajkos vaj illat.

Na jó! Térjünk vissza a waffle-höz, vagy lagyen -csak az egyszerűség kedvéért „wafli”.

 Szóval van ez a bizonyos liege-i változat, /ejtsd:liézsi/, amely nem egy sűrű, ámbár folyékony, sütőporos tésztából készül, hanem egy lágy, élesztős kelt tészta alapú finomság. Igaz, hogy a kelesztés ideje kicsit megnyújtja a készítését, de ez senkit ne kedvetlenítsen el, ez nem lehet akadály, mert roppant finom, és amúgy nagyon egyszerűen készíthető el. Egy gofrisütő azért mindenképp kell hozzá.

A vaj és a cukor kellemes elegye istenien illatossá, kívül ropogóssá, belül pedig puhácskává varázsolja ezt az édes finomságot.

HOZZÁVALÓK:

10 darabhoz

 • 400g rétesliszt
 • 50g kristálycukor
 • csipetnyi só
 • 20 g élesztő
 • 150 ml tej
 • 125 g olvasztott vaj
 • 1 egész tojás
 • 1-2 zacskó vaníliacukor + pár gramm olvasztott vaj a külsejére

ELKÉSZÍTÉSE:

 1. A langyos tejbe keverjünk el egy-egy mokkáskanálnyi lisztet és cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, elegyítsük el, majd hagyjuk felfutni.
 2. Amíg az élesztő magához tér, mérjük ki a száraz hozzávalókat, és egy nagyobb tálban keverjük őket össze, olvasszuk fej a vajat, öntsük a száraz hozzávalókhoz, üssük hozzá a tojást, és a már időközben felfutott élesztőt is küldjük a tálba. Dolgozzuk össze a hozzávalókat egy lágy cipóvá, majd letakarva tegyük félre kb. 1 órára kelni.
 3. Ha a tészta megkelt, picit gyúrjuk át, majd osszuk 10 egyenlő gombóckára, és hempergessük meg vaníliacukorban őket, majd vékonyan ecseteljük be a felszínüket olvasztott vajjal.
 4. Melegítsük be a gofrisütőt, s ha már elég forró, kenjük meg a sürőfelületet olvasztott vajjal, s tegyük bele a tésztagombócokat, zárjuk le, hogy a gombóckákból kockás mintázatú, csinos korongok teremjenek. Az én gofrisütőmben kettesével tudtak sülni a gofrik. Pár perc alatt szép aranybarnára sülnek, a felszínük roppanós, a belsejük pihe-puha.
 5. „Pusztán” is nagyon finomak, de tehetünk rájuk bármilyen, ízlésünknek kedves, ínycsiklandó feltétet.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *