Szabó B Csilla blogja

Karfiolrizs

Karfiolrizs

„Egyél sok zöldséget, jót teszel vele magadnak.”  Olvashatjuk sok helyen…A zöldségek nem csupán táplálóak, hanem magas rosttartalmuknak köszönhetően jótékonyan hatnak az emésztése is. A bennük rejlő vitaminokról meg az ásványi anyagokról nem is szólva…

„Zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrenddel (napi kb. 800 g/ fő) évente 7,8 millió ember korai halálát lehetne megelőzni.”-mondják a londoni Imperial College hozzáértő szakemberei és kutatói.

Ennyi lenne az ideális adag, mert ezzel már jelentős mértékben visszaszorítható lenne rengeteg szív- és érrendszeri betegség, illetve emésztőrendszeri probléma. Szóval ennyi a tudomány, engem ez meggyőzött.

De hogyan lehet megenni naponta majdnem 1 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt?  Nyersen rágcsáljuk vagy főzzük meg?  Szerencsére ennél sokkal több lehetőség van.  A zöldségeket kiváló köretként lehet fogyasztani. Mutatok  is egy tippet. Kezdjük a karfiolrizzsel!

Kiváló köretnek bizonyul bármilyen húsos vagy húsmentes fogáshoz.

Elkészítése nagyon egyszerű és gyors, variációinak a mi képzeletünk és ízlésünk szabhat csak határt.

ÍME A VIDEÓRECEPT!

ÉS A LEÍRÁS IS

HOZZÁVALÓk az alapverzióhoz:

  • 1 fej karfiol
  • kb.1-2 EK vaj vagy olaj

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A nyers karfiolt mossuk meg és szedjük apró rózsákra.
  2. Aprítógépben morzsoltassuk apróra.Egy nagyobb serpenyőben olvasszunk vajat. Lehet bármilyen zsiradékkal készíteni, de a vaj nagyon finom ízt ad neki. Aki szereti a vajat, tudja, miről is van szó.
  3. A felhevített, olvasztott vajas serpenyőbe zúdítsuk bele a karfiolmorzsát és –ízlés szerint – sózzuk. Csak finoman, hogy a só kihozza és erősítse a karfiol édeskés ízét és a vajat is támogassa az ízek hátterében.
  4. Kevergessük, hogy a só és a vaj jól átjárja a masszát. Pár percig pirítgassuk, kevergessük, hogy a karfiolmorzsák megpuhuljanak. Ez rövid idő alatt lezajlik, mindössze 5-7 percre van szükség.
  5. Szaftos, fűszeres fogáshoz ajánlanám így, egyszerűen.
  6. Ezt az alapot bármivel ízesíthetjük: színesíthetjük kurkumával vagy füstölt, őrölt pirospaprikával; bolondíthatjuk hagymával, fokhagymával, gyömbérrel, borssal; elvarázsolhatjuk apró, édes cukorborsó – vagy kukoricaszemekkel vagy akár rizottót is készíthetünk belőle… amit csak akarunk.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *