Szabó B Csilla blogja

A sajttorta

A sajttorta

Az eddigi sajttortáimat azért ajánlottam bárkinek és mindenkinek, mert villámgyorsan készülnek. Ezt a receptet azoknak ajánlom, akik türelmesen bírják kivárni, míg elkészül. Érdemes várni arra, amíg megsül, és kihűl. Állaga sokkal krémesebb, mint a zselatinnal készülőknek, íze sokkal összetettebb, gazdagabb, krémesebb, kerekebb. Egyszóval isteni! Az eredeti receptet egy kedves ismerősömtől kaptam, s megosztom, hogy sokan el tudják készíteni és örömüket leljék benne.

Készíthető tortaformában vagy kis adagokra porciózva, poharas desszertnek. Mindkét formának megvannak az előnyei. Mindenki válasszon formát kedvére.

poharas verzió

HOZZÁVALÓK: (egy 27-es átmérőjű, nagy  tortaformához)

Az alaphoz:

 • 200g háztartási keksz
 • 120g vaj

A javához:

 • 3 mascarpone (á 250g)
 • 400g  Philadelphia vagy ehhez hasonló krémsajt
 • 6 tojás
 • 180 g kristálycukor
 • csipetnyi só
 • vanília (6-8 csepp valíliaaroma vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje)

ELKÉSZÍTÉSE:

 1. A kekszet morzsásítsuk és keverjük alaposan össze az olvasztott vajjal. Ha jól elkevertük, olyan állagú keveréket kapunk, mint a vizes homok.
 2. Ezt a keveréket szórjuk bele a tortaformába, és nyomkodjuk le az aljára, szépen egyenletesen.
 3. A java hozzávalóit egy mixerben keverjük össze, hogy egy szép, selymes egynemű masszát kapjunk.
 4. Ezt a masszát beleöntjük a tortaformába.
 5. A sütőt kb. 110 fokra előmelegítjük.
 6. Egy nagy, magasabb falú tepsit készítünk, melyet konyharuhával bélelünk ki. Ebbe beleállítjuk a finomsággal teli tortaformánkat.
 7. Közben vizet forralunk.
 8. A tepsit a tortaformával betoljuk a sütőbe. Most jön a forró víz! A tepsibe óvatosan annyi forró vizet öntünk, hogy a tortaformának kb. 1/3-ig érjen.
 9. Ha ezzel megvolnánk, a tepsit teljesen betoljuk a sütőbe, és kb. 80-90 percig, 110 fokon, ebben a gőzfürdőben „sütjük”.
 10. A torta akkor jó, ha szépen megszilárdult, vagyis, ha megrázogatjuk, azért még kicsit megremeg, de már nem folyós.  Hűlni hagyjuk, s jópár órára a hűtőbe küldjük.
 11. Legjobb, ha a tortát este készítjük el, s éjszakára a hűtőben felejtjük.
epres-bogyós gyümölcsös

Feltétnek, díszítésnek használhatunk szinte bármilyen gyümölcsöt, lekvárt vagy gyümölcsvelőt, bevonhatjuk sós karamellával, és erre körteszeleteket is sorakoztathatunk, melyeket citromlével csepegtettünk meg, hogy ne barnuljanak meg.

sós karamellás körtés-fügés-bogyós


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *