Szabó B Csilla blogja

Sztrapacska

Sztrapacska

Az én sztrapacskás történetem

Egy-egy szó hallatán mindannyiunknak más kép jelenik meg lelki szemei előtt, más-más képzeteket társítunk, más az illat, a hangok, az érzések… Ez így is van rendjén.

De vajon kinek mi jut eszébe mondjuk a… sztrapacska szó hallatán? Van, akinek semmit nem mond ez a szlávos hangzású, alig kimondható szó.  Nekem ez a gyerekkorom boldog nyarait idézi. Igen! A szünidőt, a lázas készülődést a nyaralásra, a véget érni nem akaró hosszú vonatozást szőke búzamezők között, a vonat zakatolását, és végül a nagy nyakbaborulós találkozásokat a Messzi Nagymamával, a gömöri rokonsággal, az unokatestvérekkel; nagynénik, nagybácsik, koma, sógor …és a fogadásunkra készített isteni sztrapacskát.

A sztrapacska receptjét, elkészítésének fortélyait közvetlenül a nagymamámtól tanultam. Ez egy egyszerű, ám nagyon kiadós és isteni finom étel. Vannak olyan tájak, ahol a neve ‚nyögve‘. Mivel a sztrapacska alapját a reszelt, nyers krumpli képezi, és  egy nagy családnak egy jó adag sztrapacskához azért elég szép mennyiségű nyers krumplit kellett lereszelni, nyögött is emiatt a gazdasszonyka eleget.

Szóval az én nagymamám mindig elég sok nyers krumplit reszelt le, amikor nyaranta vendégül látott minket, messziről jött unokákat, meg a nagy család apraját nagyját. Tizenéves koromban tudatosítottam csak azt, hogy ez milyen verejtékes meló. Amikor elég önállónak és ügyesnek éreztem magam ahhoz, hogy ezt otthon egyedül is elkészítsem, megkértem őt, mondja el a receptet. Kerítettem tollat és papírt, hogy leírom a ‚miből-mennyit-hogyan‘ kulcsinformációkat. Ő meg csak aranyosan mosolygott, majd mondta, hogy ő ezt soha nem mérte le, de csináljunk egy beavatós főzést, ahol minden titkot elárul. Így is történt.

 Azóta sokat fejlődött a tudomány, a háziasszonyoknak sem kell többet nyögve készíteni a sztrapacskát. Íme egy eredeti recept autentikus alapanyagokból 21. századi technikával.

Sztrapacska – a recept

HOZZÁVALÓK 4 személyre

  • 400 g nyers krumpli ( ha lehet, ne legyen újkrumpli)
  • kb. 500 g liszt
  • 50 ml víz
  •  só

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Egy nagy lábasban feltesszük a főzővizet (ne felejtsük el sózni), hadd dolgozzon nekünk az idő, míg a tésztával ügyködünk.
  2. Most pedig alkalmazzuk a technikát: vegyük elő a konyhai robotgépünket, a hámozott, nyers krumplit daraboljuk bele, löttyintsünk hozzá egy kis vizet, sózzuk meg majd indítsuk be. Az éles kések pillanatok alatt finom kásává alakítják a krumplidarabokat.
  3. Ezután azonnal adagolhatjuk a lisztet a robotgép tetején lévő nyíláson keresztül. Ne állítsuk le a gépet, hadd keverje el a lisztet a krumplimasszával. Esetleg lassúbb fokozatra kapcsolhatunk, és fokozatosan addig kanalazzuk a lisztet, amíg nokedli sűrűségű tésztát nem kapunk. Ha megvan a megfelelő állag, kapjuk elő a nokedliszaggatónkat és a lobogó, sós vízbe szaggassuk bele a tésztát.
  4. Pár perc alatt a felszínre jönnek, és most jön csak a java!!!!
  5. Azért, hogy a sztrapacskaszemek ne tapadjanak össze, valamilyen zsiradékot kell használni. Én egy nagyobb lábosban olvasztok vajat, kicsit meg is pirítom, és a kifőtt sztrapacskát a főzővízből egyenesen erre szedem rá, majd jól elkeverem. A pirított vajnak nagyon finom, jellegzetes íze van, de ismerek olyat, aki nem szereti…Ha esetleg nem szeretjük a vajas ízt, erre a célra használhatunk egyszerű növényi olajat is.

A sztrapacskát sokféle fondorlatos finomsággal lehet kiegészíteni, ízesíteni: juhtúróval, túróval, savanyú káposztával vagy krémsajttal. …Ja! És a „puszta” is nagyon becses ! És persze ne feledkezzünk meg az apró kockára vágott, pirított szalonnáról vagy a ropogós kolbászkarikákról sem, melyek nem csupán díszítésként szolgálhatnak.

Nálunk nagy kedvenc a juhtúrós. A juhtúrót össze szoktam olvasztani 2 EK tejföllel. Tálaláskor ebből a finomságból kanalazok a pirított vajtól illatozó sztrapacskára, majd megkoronázom apró kockákra vágott, pirított, ropogós szalonnapörccel.

Diétásnak egyáltalán nem mondható, viszont érdemes kipróbálni, és itt-ott beiktatni a családi menüsorba, mert isteni finom!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *