Szabó B Csilla blogja

Panna Cotta -egy tökéletes desszert

Panna Cotta -egy tökéletes desszert

Ha egy elegáns, könnyed, ízletes, az érzékeinket gyönyörködtető, lágyan simogató desszertre vágyunk, akkor a Panna Cotta egy tökéletes választás.

Észak-Itáliából származik, onnan, ahol talán a világ legjobb tejszíne található. Hát ez az! A tejszín! Méghozzá főzött tejszín. Ez a titok nyitja.

Ez a desszert néhány kitűnő, ám mégis egyszerű hozzávaló harmonikus összhangjáról szól:

A tejszín kényeztető lágysága a kulcs ebben a desszertben. Ebbe a lágyságba kiválóan belesimul a vanília összetéveszthetetlen íze,  kellemes illata és a cukor édessége.  Ne feledkezzünk meg a titkos hozzávalóról, mely nem is titkos: ezt a kapcsolatot a zselatin összetartó ereje teszi teljessé. Ennyire egyszerű, ennyire letisztult.

Kell még ehhez a simogató, kifinomult fehér ízhez egy kis tűz: mondjuk portói likőrben főzött málna…

Panna Cotta portói likőrös málnavelővel

HOZZÁVALÓK:

4 személyre

A Panna Cottához

•             300 ml tejszín

•             200 ml zsíros tej

•             25 g cukor

•             ½ vaníliarúd (félbevágva és a magjai kikaparva)

•             ízesítetlen zselatin- 500 ml folyadékhoz megfelelő mennyiség (lehet zselatinlapot is használni, ebből kb.3 lap kell). A legjobb tanácsom az, ha követjük az általunk vásárolt zselatin használati utasításait.

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A tejszínt, tejet és a cukrot a félbevágott vaníliarúddal és a kikapart magjaival összekeverjük és forrásba hozzuk. Ehhez adjuk a zselatint. Jól elkeverjük benne.
  2. Ha ezzel megvolnánk, akkor osszuk szét a finom elegyet 4 tálkába. Hagyjuk kissé kihűlni, és aztán tegyük őket a hűtőbe pár órára.

Megjegyzés: Használhatunk műanyag pohárkákat is, mert miután megszilárdult a Panna, nagyon könnyen ki tudjuk őt szedni a puhább falú pohárkából. Ha mégis a hagyományos tálka vagy a kávéscsésze mellett döntünk, az sem gond, mert tálalás előtt a tálkát, ha rövid időre- pár másodpercre-  forró vízbe mártjuk, könnyedén kiboríthatjuk belőle a Pannát.

Portói likőrös málnavelő

HOZZÁVALÓK:

•             200 g málna (én fagyasztottból készítem)

•             1 EK méz

•             1 dl portói likőr vagy édes vörösbor, mondjuk Egri Medina, vagy …

  1. A málnaszemeket – a fagyasztóból kivéve- egyenesen egy lábasba teszem, nyakon öntöm őket a likőrrel, megcsorgatom az aranyló mézzel, és lassan hevíteni kezdem.
  2. A málnaszemek gyorsan megadják magukat és kezdenek levet ereszteni. Hagyjuk, hadd menjen, pár percig.
  3. Ha túl sok levet eresztenek, kiszedjük őket, és a lábasban maradt levet kicsit, még lassan, nagyon lassan forraljuk, hogy a felesleg elpárologjon; hadd sűrűsödjön – tobzódjanak az ízek. Mikor már elérte az enyhén szirupos állagot, visszaküldjük bele a málnákat, és kész.

Tálalás: Én ezt a részt is nagyon szeretem!

A hűtőben időzött és megdermedt Panna Cottát egy csinos tányérra kicsalogatjuk a tálkájából, és megkoronázzuk egy jó kanál málnavelővel. Csodálatos látvány  a fehér és a málnapiros találkozása. És az ízek! A nyugtatóan simogató, édeskés-vaníliás tejszín ízét felborzolja a fanyar málna huncutsága…Tökéletes!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *