Szabó B Csilla blogja

Tejszínes-sonkakrémes tagliatelle

Tejszínes-sonkakrémes tagliatelle

Nálunk idén nem maradt a húsvéti sonkából semmi, egy szem se! Valahogy most sikerült eltalálnom a megfelelő mennyiséget. Ez egyrészt jó, de nekem van egy jóságos receptem, amit ilyenkor szoktam bevetni, és a sonkamaradék a főszereplő. Kénytelen voltam venni egy darabot, hogy elkészíthessem azt a finomságot, amit a nagymamám szokott, tőle tanultam. Az alapötlet tehát tőle származik, de nem én lennék, ha nem módosítottam volna rajta picit. Ez már az én abszolúte modernizált változatom:

HOZZÁVALÓK 4 személyre:

  • 400 g széles metélt
  • 400 g füstölt sonka
  • 200 ml főzőtejszín
  • 200 ml tejföl
  • só, esetleg őrölt bors

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Sós vízben megfőzzük a tésztát.
  2. Felkockázzuk a sonkát, ráöntünk 100 ml-t a főzőtejszínből, 100 ml-t a tejfölből és botmixerrel lágy krémmé turmixoljuk. Kóstoljuk meg! A tejszín és a tejföl meg a sonka krémes elegye nagyon finom. Talán nem is kell sózni.
  3. Ezt a  krémet egy nagyobb átmérőjű serpenyőbe tesszük, hozzáöntjük a főzőtejszín másik felét, és lassan enyhe forrásba hozzuk.
  4. Ha megfőtt a tészta, szedjük át a serpenyőnkben rotyogó sonkakrémbe, nem gond, ha a főzővízből is jut pár csepp bele, sőt… ,és jól forgassuk meg benne a tésztát, elegyítsük össze őket, hogy az ízes, sonkás krém a tésztaszálak minden porcikáját bevonja. A tésztának megvan az a jó tulajdonsága, hogy magába tudja szívni az őt körülvevő leveket. Ezúttal a tejszín sonkás levével szívja meg magát, és igen, ez kell nekünk!

Készen is vagyunk! Savanyú uborkával is finom, de ecetes-cukros lében megfürdetett, zsenge levelű zöldsalátával egyenesen isteni!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *