Szabó B Csilla blogja

Mandulapuszedli

Mandulapuszedli

Ez egy pár hozzávalóból könnyen és gyorsa elkészíthető, csupa mandulás, cuki kis desszert, amely egy csésze erőteljes kávé vagy egy illatos tea falatnyi, édes kísérője lehet. Kedves kis gasztro ajándék is válhat belőle, melyet akár a gyerekekkel együtt is el lehet készíteni, majd egy finomat falatozni belőle.

HOZZÁVALÓK:

36-40 puszedlihez

 • 500 g őrölt mandula
 • 2 EK mandulaesszencia
 • 300 g kristálycukor         
 • 5 tojásfehérje szobahőmérsékleten
 • porcukor a hempergetéshez

ELKÉSZÍTÉSE:

 1. Keverjük össze a mandulaőrleményt a cukorral.
 2. A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket enyhén verjük fel. Nem kell, hogy kemény hab legyen belőlük. Ehhez adjuk hozzá a mandulaesszenciát.
 3. Ezt az enyhén folyós, mandulaesszenciás keveréket öntsük a mandulaőrleményre, és keverjük el alaposan, majd kézzel gyúrjuk össze. Nem kell túldolgozni a masszát, mert az nem tesz jót neki. Ha összeálltak a hozzávalók, pihentessük a masszát szobahőmérsékleten kb. 1 órán keresztül.
 4. Egy teáskanál segítségével kanyarítsunk a masszából kb. egy diónyi adagot, majd enyhén nedves kézzel gömbölygessük szép formásra, és egy porcukorral teli tálban hempergessük meg őket, s egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk fel a puszedlijelölteket, ne túl közel egymáshoz, mert sülés közben még nőni fognak.
 5.  Ha felsorakoztak a kis golyók, nyomjunk mindegyik tetejébe egy szem mandulát, tegyük ezt határozott mozdulattal, kissé meglapítva őket. Ezáltal pici repedések is keletkeznek a porcukros golyók felszínén, de ez a cél, ilyennek akarjuk őket!
 6.  180 fokra előmelegített sütőbe küldjük kb. 15 percre. A 12. perc körül azért vessünk rájuk egy pillantást, hátha készek már. Ne süssük túl őket, nehogy megégjenek, és nehogy nagyon megkeményedjenek.

Akkor jók, ha enyhén megpirultak, kívül roppanósak, belül pedig finom puhácskák maradtak.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *