Szabó B Csilla blogja

Gyors, hűtős lángos

Gyors, hűtős lángos

Számomra a lángos szezonális étel.  Ha nyár, akkor lángos! Ez talán azért van, mert egyetemista koromban volt szerencsém lángost sütni és árulni néhány nyár folyamán. Szép idők voltak azok!  A sütödében volt vagy 50 fok. Kiváló tapasztalatszerzés volt.

De mitől lángos a lángos? A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető, ez is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence elülső részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták.

Az alábbi recept egy roppant egyszerűen elkészíthető, hűtős lángos, amolyan 21. századi. Jól bevált, huszonéves családi recept. Nyaranta néhányszor elkészítem. Szigorúan a szabadban sütöm, hogy a ház ne legyen olajszagú.

HOZZÁVALÓK:

·         1 kg simaliszt

·         400 ml tej

·         2 egész tojás

·         200 ml tejföl

·         50 g élesztő

·         1 EK só

ELKÉSZÍTÉSE:

1.       A lisztet a sóval egy nagy keverőtálban elvegyítem.

2.       A tejbe belemorzsolom az élesztőt, elkeverem, felolvasztom, majd hozzáadom a tojásokat és a tejfölt.

3.       Ezt az elegyet hozzáadom a liszthez, összedolgozom, mondhatni bedagasztom. Lehet, hogy kissé lágy a tészta, ami nem baj, de ha zavaró, akkor szórjuk meg egy maréknyi liszttel.

4.       Ha elkészült a tészta, fedjük le, és kelesszük 30 percig. Ha ebédre tervezzük, nyugodtan elkészíthető reggel, sőt előző este.  Ha bedagasztottuk, lefedve tegyük hűtőbe, mert ott kivárja a sorát, míg sütésre kerül a sor.

A hűtőben is nagyon szépen megkel a tészta. Én ezért is nagyon szeretem. Nem kényes, nem árt neki a hideg, lelassulnak a tésztában zajló folyamatok.

5.       Ha eljött a sütés ideje, előkapjuk a hűtőből a tésztát, és enyhén olajos kézzel kis galacsinokat, cipócskákat formálunk belőle, s szobahőmérsékleten pihentetjük őket kb. 25-30 percig. Ha úgy gondoljuk, hogy csak néhány lángost akarunk sütni, nem gond, mert a maradék tésztát bátran visszatehetjük a hűtőbe, s ott eláll 1-2 napig.

6.       Ha eleget pihentek a kis cipócskák, s meg is nőttek picit, bő olajat hevítünk, majd egy nagyobb beolajozott lapostányéron olajos kézzel lángos formába hozzuk őket, majd a forró olajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

Kívül ropogós, belül puhácska, levegős. Pici fokhagymával, tejföllel, sajttal, vagy ízlés szerint bármivel nagyon finom. Ja! És jár még hozzá egy nagy korsó hűs barnasör! Én így szeretem!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *