Szabó B Csilla blogja

Csokikrém tortácska kókuszos-sóspereces kéregben

Csokikrém tortácska kókuszos-sóspereces kéregben

Ez a kis finomság olya csábító. Elsőre bizonyára kicsit furán hangzik a sósperec, a kókusz meg a csokoládé így együtt, viszont ezt a tortácskát pont ez teszi különlegessé. A különböző ízek és állagok játéka, melyek ellentétesek, mégis szinte vonzzák egymást: a roppanós és krémes, a sós meg az édes.

Ripsz-ropsz elkészíthető.

HOZZÁVALÓK:

a korpuszhoz:

  • 100 g kókuszreszelék
  • 100 g sós perec -apróra zúzva
  • 50 g rizsliszt vagy kukoricakeményítő
  • 140 g olvasztott vaj
  • 3 EK barnacukor
  • 2 EK cukrozatlan kakaópor

a javához:

  • 150 ml zsíros tejszín
  • 200 g főzőcsokoládé

díszítésnek gránátalma szemek

ELKÉSZÍTÉSE:

Első lépésben aprítógépben törjük meg a sósperecet, de ne legyen teljesen morzsás, mert jó, ha maradnak benne nagyobbacska darabkák. Ehhez adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a cukrot, kakaóport, rizslisztet és az olvadt vajat, majd dolgozzuk meg, hogy összeálljon.

Ezt a masszát egy kb. 22 cm átmérőjű piteformába terítsük, lappogassuk, simítsuk bele, hogy egyenletesen beborítsa a forma alját és a szélét is.

Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 7-10 percre, hogy összekapaszkodjanak a hozzávalók, majd ha letelt az idő, vegyük ki, s hagyjuk teljesen kihűlni. Ne ijedjünk meg, ha a sütőből kivéve meglágyult a tészta. Ez teljesen rendben van. Ahogy hűl, úgy szilárdul, s válik tökéletesen ropogóssá.

Készítsük el a csokikrémet: a csokoládét olvasszuk fel, s keverjük hozzá a selymes tejszínt, s habverővel levegősítsük kicsit, hogy ezáltal könnyedebb legyen, majd öntsük a masszát a teljesen kihűlt, időközben ropogóssá vált korpuszba.

És most türelmesnek kell lennünk, hogy kivárjuk, míg lehűl, s kellőképpen megszilárdul, hogy majd csinos szeleteket vághassunk belőle. A szeletelés előtt azonban szórhatunk rá pár gránátalma szemet,

vagy díszítsük tetszés szerint.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *