Szabó B Csilla blogja

Chia – a bajnokok eledele

Chia – a bajnokok eledele

Azt mondják az írások, hogy bizony, már a régi azték és maja harcosok is tudták, mitől lesz erejük és bátorságuk megnyerni egy csatát. Ez nem más, mint az chia (ejtsd: csia), magyarul az azték zsálya. Naponta három evőkanálnyi szárított chiamag elegendő energiát ad ahhoz, hogy 24 órán át talpon maradjunk. Hát én ezt még nem próbáltam, de lehet benne valami. A maják és az aztékok ezt tudták. A modern tudomány viszont elemezte ezeket az apró, de ütős magvacskákat, és kiderítette, milyen sok hasznos anyagot tartalmaznak: rostokban, fehérjében, omega 3,6,9 zsírsavakban, ásványi anyagokban, B1 és B3 vitaminokban, valamint antioxidánsokban is gazdag. Egyszóval egészséges. 100 gramm 330 kcal, és a napi ajánlott mennyiség az 3 evőkanálnyi, vagyis kb. 20 g.  Hogyan is fogyasszuk?

Én pudingot készítek belőle. Van egy semmihez sem hasonlítható, jellegzetes íze, ami nem rossz.

Hogy is készül? Nincs főzés ám! Roppant egyszerű:

Chiapuding

HOZZÁVALÓK:

1 adaghoz

  • 20g chia mag
  • 150ml folyadék: mandula-, kókusz-, szója- vagy akár tehéntej
  • méz, juharszirup vagy eritrit – ízlés szerint
  • pár csepp vaníliaaroma
  • tetszés szerinti, szezonális gyümölcs a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A magvacskákat egy helyes pohárkában összekeverjük a tejjel és az édessel, jól elkeverjük őket, akár többször is, mert hajlamosak leülepedni a pohár aljára.
  2. Ezután következik a pihentetés. 15 perc alatt hihetetlen folyamatok mennek végbe a kis pohárban: a magvak teleszívják magukat, és kocsonyás állagúvá változtatják az őket körülvevő folyadékot. Negyed óra is elég neki, de ha a tökéletes állagra törekszünk, hűtsük be legalább 2-3 órára.
  3. Tejhabbal, gyümölccsel tarkítva nagyon finom kis reggeli vagy desszert válhat belőle!

Egészségünkre!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *