Szabó B Csilla blogja

Provence-ban provanszi saláta

Provence-ban provanszi saláta

Két hete Provanszban csavarogtam…Nagyon örülök, hogy így alakult a történet, mert  Dél-Franciaország egyik ékszerdobozkáját volt szerencsém megnézni: festői tájak, kellemes társaság, isteni ételek, mesés virágillat-pedig a levendula még ki sem nyílt teljesen… Hát kell ennél több!? Igen! Jövőre is visszamegyünk!  A jó hírem az, hogy hoztam nektek szuvenírt- ajándékba jópár receptet. Íme, itt az első:

A kis kiruccanásunk 3. napján jártunk L’Isle-sur-la-Sourge-ban. Hőség volt, s egy kiadós piacozás után voltunk. Nagyon élveztük a hangulatot, a zsongást, az áruk kavalkádját: friss zöldségek, mosolygós gyümölcsök; utcazenészek, illatok, fűszerek, kerámia- volt minden. Délre járt az idő, s úgy döntöttünk, megpihenünk kicsit, s egy hangulatos, pici, folyóparti vendéglő hűsébe ültünk be. Az én választásom egy „La Provencale” nevű salátára esett. Finom és könnyű és egyszerű volt, nagyon jólesett: egy vékony (teljes kiőrlésű lisztből készült) palacsintaágyon néhány egyszerű, ám ízes finomság ízlésesen elrendezve. Mindenkinek ajánlom elkészíteni!

HOZZÁVALÓK:

1 adaghoz

  • 1 palacsinta (1 egész tojás, 100 g tönkölyliszt, csipetnyi só;  annyi víz, amennyit felvesz; kb. 6 darab lesz ebből a mennyiségből)
  • 1 maréknyi friss rukkola
  • 3-4 vékony szelet füstöltsonka (Schwarzwald vagy  Serrano)
  • ½  Mozzarella sajt kisebb darabokra tépve
  • 3-4 szem édes, mosolygós koktélparadicsom
  • 1 evőkanálnyi pesztó vagy bazsalikomos olívaolaj

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Egy csinos tányérra ráhelyezzük a palacsintát, és ízlésesen rendezzük rá a többi hozzávalót, majd megcsepegtetjük pesztóval vagy olajjal.

Egy pohárka hűs rozéfröccsöt ajánlok hozzá.

Ezen hozzávalók első ránézésre bizony nem tipikusan franciásak, de a mediterrán területen szinte mindenhol megtalálhatóak, még Provanszban is. És a kis vendéglő, ahol ezt ettem, provanszi salátának titulálta ezt a finomságot, én pedig hiszek nekik!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *