Szabó B Csilla blogja

Sonkakrokett

Sonkakrokett

Ha húsvét, akkor majdnem biztos, – hacsak nem vagyunk húshagyók- szóval teljesen biztos, hogy sonka! Kötözve, füstölve, szárítva, szeletelve, kockázva… sokféle formában. Támadt egy ötletem, nevezetesen, hogy ez a finom alapanyag jelenjen meg egy kissé más kivitelezésben. Mit szólnátok mondjuk a kroketthez? Nekem nagyon bejön!

Ja! És amúgy meg készíthetjük bármikor, ugye?!  Kiváló piknik ételnek, vendégváró falatnak, és persze nem utolsó sorban az ünnepi  asztal fogásaként is megállja a helyét.

HOZZÁVALÓK:

12-14 darabhoz:

  • 500g füstölt sonka
  • 100g kenyérmorzsa
  • 50g reszelt parmezán
  • 1 tojás
  • 100ml zsíros tejszín
  • 1EK apró kockákra vágott piroshúsú paprika

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A füstölt sonkát ledaráljuk, összefasírozzuk, s hozzáadjuk a frissen morzsásított kenyeret vagy egyéb szikkadt péksüteményt, és a többi hozzávalót. A sóról nem feledkeztem meg. Sót ízlés szerint adjunk csak hozzá, mivel a füstölt sonka jellegzetesen sós. Lehet, hogy nem is kell sózni.
  2. A hozzávalókat jól összedolgozzuk, ha túl lágynak tűnik a massza, adhatunk hozzá még kenyérmorzsát vagy prézlit, viszont, ha túl tömör, lazítsunk rajta némi kis tejszínnel.
  3. A masszából kb. 12-14, tojásnyi nagyságú krokettet formázunk, melyeket a hagyományos módon -liszt-tojás-prézliben- bepanírozunk, majd forró olajban kisütjük őket.

Kínálhatjuk zöldségpürével, friss salátával, kenyérrel, főtt rizzsel, amit csak el tudunk képzelni hozzá.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *