Szabó B Csilla blogja

Energiafalatkák

Energiafalatkák

Diófélék és aszalt gyümölcs. Csak ennyi! Nagyon egyszerű! És nagyon-nagyon energiabomba. Egyáltalán nem fogyókúrabarát! Ne tévesszen meg senkit az, hogy gyümölcs… Mert ez aszalt gyümölcs! Koncentrált mennyiségben tartalmaz gyümölcscukrot. Viszont villámgyorsan elkészül- a „gyorsan valami finomat” kategória. Zutty, „mindentbeleazaprítóba”…és kész is!

Szépen muzsikál  a reggeli zab- vagy köleskásával,  s kiváló útitárs válik belőle egy gyalog- vagy biciklitúrán, kiránduláson, meg tudja örvendeztetni az embert.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 adag (csésze) mandula vagy dió, vagy mogyoró – vagy ez mind keverve
  • 2 adag aszalt gyümölcs, mondjuk 1 adag aszalt szilva, 1 adag aszalt vörösáfonya; de használhatunk datolyát, sárgabarackot, mazsolát, bármit, amit kedvelünk.

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Az aprítógépben először lezúzzuk a mandulaszemeket illetve a dióféléket. Nem kell nagyon apróra, hagyjuk őket nagyobbacska darabokra, legyen mit ropogtatni…
  2. Ehhez hozzáadjuk az aszalt gyümölcsszemeket és zúzunk, aprítunk tovább- majdnem pépesre.
  3. Az így kapott masszát tegyük élelmiszerfóliára, csomagoljuk be, és formázzuk tetszés szerinti alakúra: lehet henger vagy tégla, kerekded vagy szögletes.
  4. Szinte azonnal fogyasztható, de ha hűtőbe tesszük kicsit dermedni, sokkal jobban szeletelhető.

TIPPEK: 

  • A diót/mogyorót/ mandulát megpiríthatjuk aprítás előtt. Ettől még finomabb lesz.
  • Olyan aszalt gyümölcsöt vegyünk, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot… elég cukor van benne alapjáraton is. A cukrozott verzió 100grammonként megüti a 400kcal-t is, míg a cukrozatlanból 100g 240kcal. Azért van némi különbség.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *