Szabó B Csilla blogja

A Csokitorta

A Csokitorta

Számtalanszor készítettem már ezt a tortát. De soha nem mértem le pontosan a hozzávalókat. Ez azért volt, mert szívből és érzéssel készítettem élvezve a rögtönzés szabadságát. És meglehetősen erős lendületet adott az ízek finom harmóniája iránti vágy és szenvedély…

Sokan kérték a receptet, amit én nagy vonalakban és szóban tudtam csak átadni, ami természetesen nem volt elég… Ezért hát úgy döntöttem, hogy lemérek mindent és lejegyzem, és így megosztom veletek.

Annyi még hozzátartozik a történethez, hogy úgy tizenöt évvel ezelőtt az egyik kedves unokatestvéremtől kaptam egy főzött krém alapreceptet. Nos itt kezdődött. Aztán finomítgattam, kísérletezgettem, és ez lett belőle. Ez a torta az én ízlésemet tükrözi, az én saját kreációm. Ebben minden van. Liszt is, cukor is. Aki diétázni akar, az el se olvassa!!! Ne figyeljen ide! Erős függőséget okoz!

Ebben a csokitortában van anyag!!! Az alábbiakban leírt mennyiségekből szép nagy torta lesz, nagyobb családi összejövetelekre ajánlott. Készíthetjük fél adagból is, ha csak szerényebb társaságot várunk. A tapasztalat az, hogy pillanatok alatt elfogy,bármekkora is az adag…

HOZZÁVALÓK:

TÉSZTA:

 • 8 tojás
 • 8 EK kristálycukor
 • 6 púpos EK simaliszt
 • 2 EK kakaópor (cukrozatlan)
 • 1 sütőpor
 • pár csepp ecet
 • 1 csipetnyi só

KRÉM:

 • 500 ml zsíros tejszín
 • 100 g kristálycukor
 • 30 g vaníliacukor
 • 2 csipet só
 • 200 g főzőcsokoládé
 • 5 egész tojás
 • 2 EK kakaópor
 • rum/rumaroma
 • 250 g teavaj

ELKÉSZÍTÉSE:

Először készítsük el a piskótaalapot.

 1. Válasszuk szét a tojásokat.  A fehérjéket tegyük egy magasabb falú keverőtálba, adjuk hozzá a pár csepp ecetet, a csipetnyi sót, s az eszköztárunkból vegyük elő a lapátos habverőnket, és turbó üzemmódba kapcsolva kezdjük el a hab előállítását.
 2. Kb. egy perc keverés után adagoljuk a cukrot- szépen lassan, kanalanként… ,és addig ki se kapcsoljuk a habverőt, amíg a hab olyan kemény lesz, hogy a lapátok kis hullámokat rajzolnak beléje!
 3. Ezután egyenként a kemény habhoz adjuk a tojások sárgáját, és óvatosan dolgozzuk bele őket.
 4.  Ehhez a szép sárgás masszához jöhet kanalanként a sütőporral elvegyített liszt és a kakaópor – de ezt nagyon óvatosan, nagyon lassú fokozaton, nehogy nagy kárt tegyünk a habban. Ha ügyesen dolgoztunk, a liszt és kakaópor hozzáadása után a masszánk szép levegős és könnyed maradt.
 5. Nem maradt más hátra, minthogy egy 26-28-as átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába küldjük, és 120 -140 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig süssük.

Amíg sül a tortaalap, elkészítjük a krémet. Ez egy főzött krém.

 1. Egy magasabb falú, széles átmérőjű serpenyőbe (én kerámia-bevonatosat használok) beleöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, sót, és hevítjük. A cél az, hogy a cukor elolvadjon. Ügyeljünk, hogy a tejszín nehogy túl forró legyen! Ha a cukor elolvadt, kapcsoljuk le alatta a hőt!
 2. A főzőcsokit darabokra tördeljük, és mikróban megolvasztjuk.
 3. Az olvadt csokit a cukros – tejszínes masszához öntjük, és jól elkeverjük, továbbá hozzáadjuk a kakaóport is.
 4. Feltörjük a tojásokat, és jól elkeverjük a fehérjéket a sárgákkal, mintha csak rántottát készítenénk. DE vigyázat! Itt, ezen a ponton el is felejtjük a rántotta fogalmát!
 5. Az elkevert tojásokat kis adagokban beleöntjük a tejszínes, NEM FORRÓ masszába, és alaposan, habaróval beledolgozzuk. Ezután a tejszínes-tojásos keveréket visszatesszük a tűzre. Állandóan keverve, nagyon-nagyon alacsony hőfokon dolgozunk a krémünkkel, nehogy kicsapódjon a fehérje a hirtelen hő hatására, és rántotta legyen belőle.  Amilyen lassú a tűz, olyan, gyors a keverés-kavarás. Ha valaki tart a tűztől, mindezt gőz fölött is végezheti…

Szóval a megfelelően alacsony hőnek és a kevergetésnek köszönhetően a massza szépen egyenletesen sűrűsödni kezd. Akkor jó, ha kb. joghurt sűrűségű lesz. (Na nem arra a sűrűre gondolok, amely egészben kifordul a dobozkájából…)

 • Ha a krémünk besűrűsödött, hozzáadjuk a rumaromát. Lehet rumot is…
 • A meleg, rumtól illatozó krémünk már csak arra vár, hogy frigyre lépjen a vajjal… Igen, a még meleg krémbe beleadjuk a szeletelt vajdarabkákat, melyek szelíden megadva magukat beleolvadnak a rumos csokoládéba. Mi pedig egyneműsítjük a krémet habaróval, habverővel…de a botmixer a legjobb- nincs párja.
 • Ezen a ponton kissé hígnak tűnhet a krém, de ne ijedjünk meg. A főzőcsoki, a vaj meg a többiek hideg hatására megdermesztik, besűrűsítik a krémet. Tehát hűtsük be a krémet, hogy kenhető állagú legyen.

Közben megsült a tortaalap. Hűlni hagyjuk, 3 részre vágjuk. Ha a krém már kenhető, azt is 3 felé osztjuk: 2 rész a rétegekre, a harmadik pedig a bevonására. Most már nem marad más hátra, minthogy megkenjük a rétegeket, egymás fölé rakjuk őket, és bevonjuk az egész tortát. A tetejére is kenhetünk egy kb. fél centis krémréteget, és egy villa segítségével rajzolhatunk rá egy szép spirálist…vagy díszíthetjük kedvünk szerint bárhogy.

Ezt estére jó elkészíteni, és akkor van egy egész éjszaka, hogy a hűtőben a piskótaalap és a krém összebarátkozzanak egymással, és az ízek összeérjenek.

Ha megkóstolod, többé soha nem felejted: a lágy piskóta és a selymes, hűs, csokoládékrém szinte elolvad a szájban.

Egy szelet boldogság, feltéve, ha meg tudunk állni egy szeletnél…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *