Szabó B Csilla blogja

Pavlova

Pavlova

Elegáns, könnyed, légies …akárcsak egy balerina. Így jellemezhetnénk ezt a desszertet. De hogy jön össze egy balerina és egy desszert? Hát igen, ez a mai történet lényege:

Anna Pavlova egy világhírű balett-táncosnő volt még a múlt század elején. Amikor Ausztráliában és Új – Zélandon turnézott, légies könnyedségével és kecses mozgásával megihletett egy ügyes cukrászt, aki kedveskedni akart neki, és az ő tiszteletére, neki alkotta meg ezt a ma is nagy népszerűségnek örvendő finomságot. Hát valahogy így jön össze ez a nemzetközi történet: így lett elkeresztelve egy ausztrál/új-zélandi nemzeti desszert egy orosz balerináról!

Állítólag több mint 30 hivatalosan is lejegyzett verziója van.

Íme, itt a recept, ahogy én készítem:

HOZZÁVALÓK:

Az alaphoz

 • 3 tojásfehérje
 • 1 jó csipetnyi só
 • 1 EK ecet
 • 175 g kristálycukor
 • 1 EK kukorica- vagy burgonyakeményítő

A tetejére

 • 250 ml habtejszín
 • 100 g Mascarpone

Gyümölcsös feltét:

 • 200 g fagyasztott erdei gyümölcs
 • 50-70 ml Portói vagy Brandy vagy tetszés szerint bármilyen likőr
 • 200g friss eper
 • 100 g friss málna és áfonya

ELKÉSZÍTÉSE:

 1. Első lépésben elkészítjük a tepsit, amin sülni fog a szépség, ez nagyon egyszerű: a tepsit kibéleljük  sütőpapírral, és egy 25 cm-es kört rajzolunk a közepére. Ebbe a körbe halmozzuk majd a finom fehérjehab-masszát.
 2. Ha ezzel megvolnánk, előmelegítjük a sütőt 130 fokra.
 3.  Ezek után egy mélyebb keverőtálba tegyük bele a fehérjéket, a sót és az ecetet. Kezdjük el mixerrel habosítani (a legmagasabb fokozaton), és ha már alakul a hab, adagoljuk bele a cukrot kanalanként, finoman, lassan. Keverjük el a cukrot és varázsoljunk kemény habot belőle. Akkor jó a hab, ha a mixer lapátkái rajzolni tudnak bele, és ha a lapátkákat kiemeljük a habból, az nem folyik, nem is cseppen, hanem a lapáton marad!  Ha elértük ezt a szintet, mehet bele a kukoricakeményítő. Óvatosan, már alacsonyabb fordulatszámon dolgozzuk bele, ne maradjanak benne csomócskák.
 4. Most jön az, hogy a habot rápakoljuk a sütőpapíros tepsire. Kerek, kosárka alakúra formázzuk, követve az előre megrajzolt karika körvonalát. A széle legyen magasabb, a közepét hagyjuk mélyebbre.
 5. Ezt beküldjük a sütőbe és 1 órán keresztül sütjük. A hő hatására kemény külső kéreg keletkezik. Ennyi idő alatt a belseje is átsül, de az nem lesz ropogós, lágyabb, kissé ragacsos marad.
 6. Akkor érjük el a tökéletes állagot, ha az 1 óra elteltével lekapcsoljuk a sütőt, viszont a tortát benne ( a sütőben) hagyjuk kihűlni 2-3 órán keresztül.
 7. Amíg hűl, jobban mondva szárad az alap, előkészítjük a gyümölcsöket: egy serpenyőben megolvasztjuk a fagyasztott erdei gyümölcsöket úgy, hogy közben nyakon öntjük a Portóival vagy egyéb alkohollal. Ha túl soknak találjuk a levet, akkor redukáljuk le, vagyis addig forraljuk, míg el nem párolog a felesleges lé. Ha ez megtörtént, adjunk hozzá friss epret, málnát, áfonyát, és keverjük őket össze. Hagyjuk hűlni.
 8. Elkészítjük a Mascarponés-tejszínhabos keverékünket. Készítsünk habot a tejszínből, és ehhez keverjük hozzá a Mascarponet.
 9. Ha mindennel készen állunk, és kihűltek a hozzávalók, jöhet a díszítés! Ez a kedvencem: egy szép tálra tesszük az alapot, gyengéden bele- és ráhalmozzuk a fehér tejszínhabot és megkoronázzuk a csodás, bordós-pirosas színű gyümölcsegyveleggel.

Az eredmény nem csak a szemet gyönyörködteti, hanem istenien finom. A bézs színű, roppanós, édes alapot nagyon szépen kiegészíti a lágy tejszínhabos massza, melynek frissességet ad az enyhén savanykás gyümölcsözön.

TIPP: Ajánlatos röviddel a tálalás előtt díszíteni, nehogy összeessen. S érdemes gyorsan el is fogysztani – de ez biztosan nem okoz majd gondot.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *